#5 / 14 Leura Street, Nedlands, Western Australia; t: +61 (8) 9386 4615; e: studio@mcdfarchitects.com.au

  • Grey Instagram Icon

PMACS Gymnasium

Completed 2015

Peter Moyes Anglican Community School is a co-educational, low fee paying K-12 school located in Perth’s northern suburbs. The brief for their new Gymnasium (the 8th stage of works to be completed since the school’s commencement) was for creation of a state of the art sports facility with adjoining lobby and education studio spaces flexibly designed to allow for dual use as function spaces.

 

Spaces in the building include a double gym, male and female shower and change facilities, servery, education studios and function space on two levels overlooking the gym. A floating steel bridge provides a dynamic and exciting link between the new building and the existing Allan Shaw Centre and provides universal access to the upper level. The main ribbon stair wraps up through a triple volume void connecting the three levels and another similar stair connects the ground and first floors. 
 

Multi-cell polycarbonate sheeting was used extensively throughout the project and was chosen for its robustness and ability to let diffused light through without excessive solar heat gain. The glass viewing box that looks out over the playing fields from the gym was fitted with a series of polycarbonate operable louvres in blue and green that reference the school colours & crest. Operable custom design Aluminium louvres protect north-west facing studio windows. The gym walls are clad with perforated Aluminium panels to act as a thermal screen with specially designed artwork referencing sporting activities.